Úvod » N O V I N K Y

Konec světové války

publikováno 11.11.2014


Mnoho lidí neví, že během „války, co ukončí všechny války“ byla uzavřena tři velká příměří (dohoda o zastavení vojenských operací, předcházející mírovému vyjednávání).

Boje na východní frontě skončily příměřím v prosinci roku 1917 a brestlitevským mírem. Potom tu bylo příměří v Rumunsku, které skončilo bukurešťskou smlouvou, ale až 11. listopadu 1918 přišlo konečné příměří první světové války, podepsané v železničním vagónu ve Francii. Konečné podmínky pak stanovila Versailleská smlouva.

Bylo chladné listopadové ráno a 37 mil severně od Paříže, v lesích u Compiègne, devět mužů, tři britští námořní důstojníci, dva francouzští generálové, dva němečtí politici, německý generál a německý námořní důstojník podepsali papír, který ukončil více než čtyři roky zuřící válku. Poslední podpis byl na listině v 5:20 a v 11:00 skončily boje.


Místo podpisu příměří

Železniční vůz patřil Ferdinandu Fochovi, jednomu z francouzských vojenských velitelů, kteří podepsali příměří. Stejný vůz také sehrál významnou roli roku 1940, kdy byl opět místem podpisu další dohody o ukončení bojů. Tentokrát to ale už bylo Německo, které přinutilo Francii, aby se vzdala. A ve voze protentokrát byl Adolf Hitler, který o těch 22 let dříve byl desátníkem německé armády.

O 22 let později - Němci v roce 1940 poté, co se jim Francouzi vzdali ve stejném železničním voze.
Adolf Hitler, Hermann Göring, Joachim von Ribbentrop, Rudolf Heß, Heinrich Himmler, Erich Raeder.

Fotografie - Deutsches Bundesarchiv 
 

Kdekdo by si myslel, že podpis bude znamenat konec bojů. Generálové na západní frontě sice věděli, že příměří bude podepsáno v pět hodin ráno s tím, že boje mají skončit o šest hodin později, bohužel ale měli určité pochyby, zda příměří vydrží a tak pokračovali v útocích. Z fronty přicházela hlášení o masivním dělostřeleckém ostřelování, jehož účelem bylo prostě spotřebovat všechnu munici. 

Už v 5:40 ráno se do mnoha měst donesla novina a lidé oslavovali, ale záznamy hovoří o 11 000 frontových ztrátách ještě z 11. listopadu do 11 hodiny. 

Dle záznamů byl posledním padlým mužem první světové války americký voják, vojín Henry Gunter, který byl zabit v 10:59. Divizní záznam uvádí:

Sotva padnul, střelba utichla
a rozhostilo se hrozivé ticho”.

   

První světová válka byla bezpochyby jednou z nejkrvavějších válek lidských dějin. Počet obětí této války se dle jednotlivých zdrojů dramaticky liší, obecně je ale uznáváno, že přesahuje 35 milionů zabitých nebo zraněných.

Pro mě, jako vysloužilého britského vojáka a tankistu, je 11. listopad památečním dnem, dnem pro poctění památky lidí všech národností, vojáků i civilistů, kteří přišli o život během ozbrojených konfliktů. Nejen během „války, která měla ukončit všechny války“, ale i v každé válce co potom přišla.

Tímto vzdávám čest svým přátelům a kamarádům, co položili své životy. Jednou se uvidíme na zelených polích.

They shall grow not old, as we that are left grow old:
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them.




Skromný překlad:


Oni nezestárnou, jako my, kdo jsme zůstali:
Čas je neznaví, ani léta neodsoudí.
Při západu slunce i ráno
Budeme na ně vzpomínat. 

- Ode of Remembrance od 
Laurence Binyona

  



Sledujte Challengera na   !
 

Zdroje
Veřejná doména
Understanding the Somme 1916 - Scotland and Hayes
The First World War - John Keegan

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz